Original title:
Náboženské zvyklosti v konzumaci potravin
Authors:
Huška, Tomáš Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Křesťanství spolu s Judaismem a Islámem patří k hlavním světovým monoteistickým náboženstvím. V současnosti vlivem migrace a globalizace dochází k prolínání těchto náboženství do celého světa a téměř všech kultur. Ve své práci Náboženské zvyklosti v konzumaci potravin se snažím přiblížit filozofii a aplikaci těchto tradic. První z cílů se zabývá muslimskými zvyklostmi a druhý cíl se zaměřuje na židovské tradice. Práce obsahuje základní informace o povolených a zakázaných surovinách a potravinách. Jsou zde popsány i zvyklosti od porážky zvířat, pěstování rostlinných produktů, až po přípravu a konzumaci jídel u těchto náboženství. Poslední kapitola je věnována certifikaci a legislativě. Obsahuje také příklady potravin, jež lze v České republice koupit v halal a košer kvalitě.Christianity, along with Judaism and Islam, belongs to the major monotheistic religions. Nowadays, these religions have been spreading into the world and almost all cultures. This thesis tries to outline the philosophy and application of the traditions in said religions. The first part of the thesis is interested in the traditions of Muslims, while the second is concerned with Jew’s habits. The thesis contains general information about allowed and prohibited raw materials and food. It describes habits from the animal slaughter, growing organic products and up to preparation and consumption of food in these religions. The last chapter is dedicated to certification and legislation. Also contains examples of food, which could be found in Czech Republic to buy in halal and kosher quality.
Keywords:
halal; haram; islam; islám; Judaism; Judaismus; kosher; košer; ritual slaughter; rituální porážka; traife; trejfe