Original title:
Extruze a její využití v cereální technologii
Authors:
Tesař, Miroslav Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo popsat extruzi a její využití v cereální technologii. Práce obsahuje přehled standardně používaných obilovin a přídatných surovin. Dále je zde popsán princip extruzní technologie aplikovaný na konkrétní výrobní podmínky. S tím jsou spjaty výrobní zařízení, extrudéry, jejichž parametry jsou také součástí této práce. Důležitou část tvoří chemické změny vstupních surovin během extruzního zpracování. Druhá část této práce je věnována cereálním extrudovaným výrobků. Potravinářský trh jich dnes nabízí široký sortiment. Jednotlivé výrobky vyžadují specifické výrobní postupy. V práci je zahrnuto kvalitativní hodnocení extrudovaných výrobků rozšířené o vlastní praktické senzorické hodnocení extrudovaných snacků.The aim of study was describe the extrusion and its application in cereal technology. The study contains an overview of the normally used grains and other raw materials. There is also described the principle of extrusion technology applied to specific production conditions. With that is associated manufacturing equipment, extruders, whose parameters are also included in this work. The important part is the changes of raw materials during the extrusion process. The second part about cereal extruded products. The food market offers a wide range of extruded products. Individual products require specific manufacturing processes. This work includes a qualitative assessment of extruded products expanded of my practical own sensory evaluation extruded snacks.
Keywords:
dětská výživa; extrudéry; extruze; snacky; snídaňové cereálie; vstupní surovina