Original title:
Sója luštinatá a její význam v mezinárodním kontextu
Authors:
Kaštylová, Barbora Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] I přes to, že je sója známá člověku tisíce let, své výsadní postavení si vybudovala v průběhu posledních padesáti let, během kterých byl plně objeven její všestranný potenciál. V současnosti se jedná o jednu z nejdůležitějších polních plodin, jelikož se stala základem pro výrobu potravinářských i technických produktů nejen pro člověka, ale především je celosvětově velmi žádaným základem krmných směsí pro hospodářská zvířata, po jejichž mase a produktech se poptávka v důsledku celosvětově zvyšující se populace a životní úrovně neustále zvyšuje. Tato diplomová práce v tomto smyslu konkrétně identifikuje důvody, pro které je sója považována za plodinu budoucnosti a v návaznosti na předpoklad neustále se zvyšující poptávky identifikuje její hlavní producenty a konkrétní faktory, které její produkci z hlediska výnosu ovlivňují ať již pozitivně nebo negativně. V neposlední řadě diplomová práce prezentuje výsledky praktického experimentu zaměřeného na výnos a kvalitu semene sóji, zejména obsahu polyaminu spermidinu, u něhož nedávný výzkum prokázal pozitivní vliv na lidské zdraví.Despite the fact that soy has been known to humans for thousands of years, it has built its privileged position over the last fifty years, during which its versatile potential has been fully discovered. At present it is one of the most important cash crops as it has become the basis for the production of both food and technical products not only for human consumption, but above all, it is contemporary the world's most desirable base of compound feeds for livestock, whose meat and further products are highly demanded as a result of the ever-growing world population and living standards. This diploma thesis specifically identifies the reasons why soy is considered to be the crop of the future, and in line with the assumption of ever-increasing demand, thesis identifies main producers of this crop as well as specific factors influencing its yields. Lastly, the diploma thesis presents the results of a practical experiment which was focused on the yield and quality of soya seeds, and particularly on the content of polyamine spermidine which recent research proven positive to human health.
Keywords:
kvalita; semeno; spermidin; světoví producenti; sója; výnos