Original title:
Chov koz zaměřený na produkci jatečných zvířat
Authors:
Kovářová, Markéta Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá chovem koz na produkci jatečných zvířat. V práci je popsána charakteristika vybraných masných plemen i plemen s kombinovanou užitkovostí koz, chovaných v České republice i ve světě, vhodných pro jatečné účely. Dále bylo úkolem uvést používané technologické systémy v chovech koz pro produkci masa. Způsoby chovu jsou uvedeny, popsány a specifikovány jejich požadavky. Je zde věnována pozornost správnému managementu stáda. Management stáda zahrnuje kritéria pro výběr chovných zvířat a reprodukci koz. Nejvíce se uplatňuje přirozená plemenitba, ale je zde popsána i inseminace. Důležitá je detekce říje a diagnostika gravidity. Březost končící porodem je pro chov významným obdobím. Proto je v práci detailně rozebrán porod a následné ošetření po porodu. Reprodukci koz uzavírá odchov a výkrm kůzlat. Další část práce se zaměřuje na masnou produkci, jatečnou hodnotu a popis složení a kvality masa u kůzlat i koz. V závěru práce se věnuji nástinu diplomové práce.The bachelor thesis focuses on goat breeding and production of slaughter animals. The paper gives the characteristics of chosen meat and combined goat breeds which are kept both in the Czech Republic and throughout the world and are suitable for slaughter purposes. The next objective was to describe technological systems used in meat goat breeding. The paper discusses various types of housing and necessary requirements that have to be fulfilled. It describes proper herd management, which includes criteria for choosing breeding animals and goat reproduction. Although the mostly used technique is natural breeding, the thesis also describes insemination. Rut detection and pregnancy diagnosis are very important as well. Pregnancy resulting in birth is a very significant period in goat breeding. The thesis therefore provides a detailed description of birth and after birth treatment. The overview of goat reproduction techniques ends with kid rearing and fattening. The next part of the thesis deals with meat production and slaughter value, and describes composition and quality of goat and kid meat. Finally, the thesis concludes with an overview of the main issues the author of the paper intends to cover in the diploma thesis.
Keywords:
chov koz; masná produkce; masné plemeno; reprodukce; ustájení