Original title:
Porovnání vnímání enogastronomických vztahů při tvorbě kombinací mezi českými konzumenty a odbornými experty
Authors:
Švidek, Adam Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce byla vypracována na Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2019/2020. Práce je zaměřena na popis enogastronomických vztahů v párování bylin a vín, a zasazení těchto vztahů do kontextu vnímání mezi odbornou a laickou veřejností, v podmínkách České republiky. Část práce se také věnuje zjištění rozdílů mezi návrhy ideálních variant vín k bylinkám z vybraných internetových zdrojů, a konečným senzorickým hodnocením. Dále byly zkoumány vztahy některých chemických vlastností vína (obsah alkoholu, obsah zkvasitelných cukrů), a některých vlastností senzorického hodnocení (harmonie, komplexita), na konečné senzorické vnímání ideálních variant.The diploma thesis was prepared at the Department of Viticulture and Viniculture at the Faculty of Horticulture of Mendel University in Brno in 2019/2020. The work is focused to describe enogastronomy relationships in matching herbs and wines, in the context of perception between industry experts and lay public, in the conditions of the Czech Republic. A section of the work speaks about finding the differences between the recommendation of ideal variants from selected internet sources, and the final sensory evaluation. Furthermore, the relationships of some chemical properties of wine (alcohol content, content of fermentable sugars) and some properties of sensory evaluation (harmony, complexity) were investigated, in final perception of ideal variants.
Keywords:
bylinky; czech consumers; enogastronomie; enogastronomy; herbs; ideal match; ideální varianta; industry expert; koření; laická veřejnost; odborná veřejnost; párování; spices; víno; wine; wine pairing