Original title:
Biogenní aminy v silážích
Authors:
Jandeková, Nela Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Biogenní aminy jsou nízkomolekulární dusíkaté látky, které vznikají působením mikroorganismů s dekarboxylázovou aktivitou. Takovéto mikroorganismy obsahují dekarboxylační enzymy, které katalyzují dekarboxylaci volných aminokyselin. Pro organismus jsou biogenní aminy nepostradatelné, protože zastávají mnoho důležitých funkcí např. růst buněk, regulace činnosti srdce atd. Ovšem při vyšších koncentracích ( > 100 mg/kg-1) může docházet k bolestem hlavy, hypotenzi, nevolnosti, závratím a skotu může docházet k laminitidám což jsou záněty paznehtní škáry. Cílem této práce bylo vytvořit ucelený přehled o vzniku, eliminaci a stanovení biogenních aminů v bílkovinných silážích. Vznik biogenních aminů je zapříčiněn zejména špatnými podmínkami silážování a skladování. Zkrmování takto znehodnocené siláže je pro skot zdravotně závadné a může docházet k přechodu biogenních aminů do živočišných produktů a tak ohrozit i konzumenty. Vznik biogenních aminů můžeme eliminovat dodržováním správných podmínek silážování a skladování a přidáním správných inokulantů. Stanovení biogenních aminů je poté prováděn chromatografickými metodami.Biogenic amines are low-molecular weight nitrogenic substances, which made by microorganisms with decarboxylic activity. These microrganisms contain decarboxylic enzymes, which catalyze decarboxylation of free amino acids. Biogenic amines are essential for organism, because they have their part in metabolism of celullar growth, regulativ of cardiac activity and so on. However, with higher concentrations ( > 100 mg/kg-1) they cause headache, hypotensia, nauzea, dizziness, and laminitiss with cattle. Laminitis is an inflammation of hooves. Goal of this work was so create an overview of origin, elimination and detection of biogenic amines in protein silages. The creation of biogenic amines is mainly caused by bad condition of silage making and its storage. Feeding of this silage can cause serious health issues to cattle and biogenic amines can be transferred to the animal products that could be potentionally harmfull for customers. Creation of these substances could be eliminated by adhering to the correct terms of silage making and its storage and by adding a correct inoculants. Detection of biogenic amides could be achived by chromatography.
Keywords:
biogenní aminy; chromatografie; histamin; inokulant; kadaverin; klostridie; polyaminy; proteolýza; putrescin; siláže