Original title:
Analýza příčin vyřazovaní krav ve vybraných chovech v ČR
Authors:
Škrabal, Vít Document type: Bachelor's theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá příčinami vyřazování krav ve vybraných chovech v ČR v roce 2020 a 2021. Cílem bylo provést analýzu příčin vyřazování nejméně ve třech chovech dojeného skotu. Literární část obsahuje nejčastější příčiny, které byly zjištěny v praktické části. Zabývá se jejich etiologií, projevy, prevencí a vlivy, které mohou vznik příčin vyřazování ovlivnit. Praktická část byla provedena v chovech s holštýnským plemen a sběr informací probíhal z počítačových softwarů. Mezi nejčastěji zjištěné veterinární příčiny vyřazování patří metabolické poruchy, poruchy re-produkce, mastitidy a onemocnění končetin. Mezi další zdravotní důvody vyřazení patřily úrazy, obtížné porody, syndrom ulehnutí, paratuberkulóza, pneumonie, perikarditida aj. Ze zootechnických příčin se vyřazovalo především pro nízkou užitkovost, špatné vemeno a celkové hodnocení zevnějšku. Část vyřazení tvořili také úhyny. Celková výše obměny stáda se pohybovala v rozmezí mezi 24,24 % až 39,09 %.This bachelor thesis deals with the causes of cow culling in selected dairy cattle farms in the Czech Republic in 2020 and 2021. The aim was to analyse the causes of culling in at least three dairy cattle farms. The literature part contains the most common causes that were found in the practical part. It deals with their aetiology, manifestations, prevention and influences that may affect the occurrence of culling causes. The practical part was carried out in Holstein breeding farms and information was collected from computer software. The most commonly identified veterinary causes of culling include metabolic disorders, reproductive disorders, mastitis and limb diseases. Other medical reasons for culling included injuries, difficult births, bedridden syndrome, paratuberculosis, pneumonia, pericarditis, etc. Zootechnical reasons for culling were mainly due to low performance, poor udder and general external evaluation. Mortality also accounted for part of the culling. The overall herd replacement rate ranged from 24.24 % to 39.09 %.
Keywords:
culling; dairy cows; dojnice; health; herd turnover; obrat stáda; vyřazování; zdraví