Název:
Využití silic při ochraně bramboru vůči bakterii Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum
Autoři:
Charvátová, Lenka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce „Využití silic při ochraně bramboru vůči bakterii Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum“ se zabývá antibakteriálními účinky osmi vybraných silic a jejich třech komponentů, a to silice skořice, borovice, tymiánu, kmínu, římského kmínu, fenyklu, hřebíčku, čajovníku a komponent alfa-pinenu, carvonu a limonenu vůči gramnegativní bakterii Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum. Antibakteriální aktivita byla hodnocena pomocí diskové difuzní metody, kde byly sledovány inhibiční zóny. Dále byla antimikrobiální aktivita stanovena pomocí minimální inhibiční koncentrace (MIC) a minimální baktericidní koncentrace (MBC). Nakonec byl proveden test patogenity, který znázorňuje vliv skořicové silice a komponentu limonene na patogenitu testované Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum přímo na hlízách bramboru. Diskovou difuzní metodou bylo zjištěno, že testovaná bakterie byla nejvíce citlivá na přítomnost silice skořice téměř ve všech koncentracích kromě nejnižší, kde největší inhibiční účinek byl u silice tymiánu. Z naměřených hodnot MIC a MBC vyplývá, že životaschopnost bakterie Pcc nejvíce potlačovaly silice skořice, hřebíčku a komponent carvon. Testem patogenity na hlízách bylo prokázáno, že silice skořice více potlačuje příznaky napadení než komponent limonen.The diploma thesis „The use of essential oils in the protection of potatoes against the bacteria Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum“ deals with the antibacterial effects of eight selected essential oils and their three components, namely essential oil of cinnamon, pine, thyme, cumin, roman cumin, fennel, cloves, tea tree and alpha-pinene, carvone and limonene components against the gramnegative bacteria Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum. Antibacterial activity was assessed using a disk diffusion method where inhibition zones were monitored. In addition, antimicrobial activity was determined using the minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum bactericidal concentration (MBC). Finally, a pathogenicity test was performed, which shows the effect of the cinnamon essential oil and limonene component on the pathogenicity of the tested Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum directly on potato tubers. The disk diffusion method revealed that the tested bacterium was most sensitive to the presence of cinnamon essential oil of almost all concentrations except the lowest one, where the greatest inhibitory effect was recorded on thyme essential oil. The measured MIC and MBC values show that the viability of the Pcc bacterium was most suppressed by cinnamon essential oils, cloves and carvon components. The tuber pathogenicity test has shown that cinnamon essential oil suppresses the symptoms of infestation more than the limonene component.
Klíčová slova:
antimicrobial effects; antimikrobiální účinky; bacteria; bakterie; essential oils; ochrana rostlin; plant protection; silice; Solanum tuberosum