Original title:
Konzervace potravin - historie a současnost
Authors:
Mojdlová, Veronika Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce na téma Konzervace potravin -- historie a současnost, je vytvořit přehled metod, které byly ke konzervaci potravin využívány v minulosti, a které se používají dnes. Některé metody jsou vyvinuty z metod, které se používaly už v dávných dobách, jsou ovšem zdokonaleny a zefektivněny. V práci jsou také uvedeny a popsány jednotlivé složky potravin, jako například voda, tuky a bílkoviny. Na tyto složky působí různé vlivy, což má za následek senzorické a jakostní změny potraviny. Jsou zde popsáni nemikrobní i mikrobní činitelé, kteří se také velice významně podílejí na zhoršené kvalitě potravin. Významná část práce je věnována jednotlivým konzervačním metodám, které mikroorganismy buď ničí přímo, nebo potlačují jejich růst. V závěru jsou uvedeny obalové materiály, které mají vliv na sekundární kontaminaci potraviny.Goal of this bachelor thesis Food preservation - past and present, is to create an overview of methods that have been used for food preservation in the past, and which are used today. Some of the methods were used in ancient times to apply today, however, are improved and streamlined. The thesis also lists and describes the various ingredients, such as water, fats and proteins. Many effects act at these components and this has resultis in sensory and quality changes in foods. It identifies microbial agents and also that are not, which are also very significant proportion of the poor quality of food. A significant part of the thesis is devoted to specific conservation methods that destroy microorganisms directly or inhibit their growth. At the end, the packing materials, which play an important role in preventing secondary contamination of food.
Keywords:
jakost potravin; konzervační metody; mikroorganismus