Original title:
Pěstování chmele s ohledem na kvalitu v Tršické chmelařské oblasti
Authors:
Pyšný, Ondřej Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Chmel se již po několik století řadí k nejdůležitějším surovinám pro výrobu piva, dále byly u chmele prokázány i léčebné účinky. Literární část je zaměřena na morfologickou charakteristiku chmele, stručný popis jednotlivých chmelařských oblastí v České republice, produkci chmele v České republice a ve světě. Zmíněny jsou nejčastější choroby a škůdci chmele, přiblížen je proces sklizně a posklizňové úpravy včetně výrobků z chmele. Jsou popsány obsahové látky chmele jako kritérium kvality. Cílem bakalářské práce bylo stanovit obsah chmelových silic z hlávkového chmele u tří odrůd. Vzorky chmele byly zajištěny od dvou pěstitelů – AGRA Velký Týnec, a.s. a Tršická zemědělská, a.s., nacházejících se v Tršické chmelařské oblasti. U jednotlivých vzorků byla stanovena vlhkost, obsah cizích a biologických příměsí podle norem ČSN 45 2520-4 a ČSN 46 2520-5. Z výsledků vyplývá, že nejvyšší obsah silic byl zjištěn ze vzorků z roku 2019 u odrůdy Sládek (568 μl.100 g-1) z Tršické zemědělské, a.s., naopak nejnižší obsah chmelových silic vykazovaly vzorky z roku 2018 u odrůdy Žatecký poloraný červeňák z AGRA Velký Týnec, a.s. (75 μl.100 g-1).Hops has been for centuries one of the most important raw ingredients for beer production for several hundreds of years. Hops have also proven to have medicinal effects. The literary part is focused on morphological characteristics of hops, it provides a brief description of individual hops areas in the Czech republic and it discusses the production of hops in the Czech republic and in the world. It also mentions the most frequant diseases and hops pests, the procees of harvesting and post-harvest treatment, including the hops products. Hop substances as a quality criterion are also described. The aim of this bachelor thesis was to determine the content of hops essential oils from hop heads of three different varieties of hops. Hops samples were taken from two farms – AGRA Velký Týnec, a.s. and Tršická zemědělská, a.s., which are both located in the Tršice hops area. The following were determined from the individual samples: humidity, content of foreign and biological admixtures pursuant to Czech Technical Norm (ČSN) 45 2520-4 and Czech Technical Norm (ČSN) 45 2520-5. The results show that the highest content of essential oils was determined in samples from 2019 in the variety Sládek (568 μl.100 g-1) from Tršická zemědělská, a.s. On the contrary, the lowest content of hops essential oils was determined in the year 2018 in the variety Saaz semi-early red (ŽPČ) from AGRA Velký Týnec, a.s. (75 μl.100 g-1).
Keywords:
chmel; essential oils; hops; silice; Tršicko