Original title:
Příprava kvasů pro výrobu pálenek v domácích podmínkách
Authors:
Žilková, Lucie Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] I v dnešní době se hodně lidí, především na vesnicích, zabývá výrobou domácí pálenky. Snaží se zužitkovat velkou úrodu ovoce, aby nic nepřišlo na zmar. V samotné přípravě kvasu může dojít ke spoustě chyb, a ne vždy je výsledek vyhovující. Někdy může být nekvalitní do takové míry, že se ani nedá pít a je dobrá pouze na „mazání kolen“. Sama se zajímám o tuto problematiku, a proto jsem si vybrala práci na téma příprava kvasů pro výrobu pálenek v domácích podmínkách. Tato bakalářská práce se zabývá domácí přípravou kvasů. Jsou tu popsány druhy ovoce, které se nejčastěji používají nebo je většina lidí pěstuje doma na zahradě. V další části práce je rozebírán samotný postup, který zahrnuje přípravu ovoce, přípravu kvasu i jeho vedení a končí samotným pálením v pálenici. V této práci tedy najdeme souhrn základních věcí, na které si dát pozor při přípravě, a jak si doma vyrobit kvalitní a lahodnou ovocnou pálenku.Even today, there are many people engaged in the production of homemade spirit, especially in the villages. They are trying to take advantage of a large crop of fruit so that nothing goes to waste. There can occur a lot of mistakes in the very preparation of yeast and the result may not be always satisfactory. Sometimes the quality of the spirit can be so poor that it cannot be drunk and can be used only for knee lubrication. I am interested in this issue, so I chose to work on topic preparation of yeast for the production of spirits in domestic conditions. This bachelor thesis pursues the preparation of ferment at home. It describes the most often used types of fruit or fruit most people grow in the garden. In the next part of the thesis, I discuss the procedure itself. That includes the preparation of fruit, preparation of yeast, its management, and ends with the burning itself in the distillery. In this work, we will find a summary of basic things to look out for when preparing and how to make a quality and delicious fruit spirit at home.
Keywords:
ferment; fermentation; fruit; kvas; kvasinky; kvašení; ovoce; pálenka; spirit; yeasts