Original title:
Možnosti výroby cereálních výrobků z vybraných cereálií
Authors:
Knotová, Denisa Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Teoretická část práce je zaměřena na využití a vhodnost jednotlivých obilovin pro lidskou výživu. Je zde také řešena problematika výroby sladu z vybraných druhů obilovin a jeho následné zpracování na potravinářské produkty. Praktická část práce je zaměřena na výrobu a zpracování vybraných obilovin a sladů na konkrétní potravinářský produkt, jímž je cereální nápoj z ovesného sladu a ovsa. Jsou zde stanoveny základní parametry vybraných obilovin. U nápoje jsou stanoveny základní nutriční parametry, provedeno senzorické hodnocení a zkouška konzervace. Dalším produktem je sirup ze sladiny vyrobené z ječného sladu, jenž byl následně senzoricky vyhodnocen.The theoretical part of the paper concentrates on the application and appropriateness of different cereals for human consumption. The issue of malt production from selected cereals and its subsequent processing into food products are also addressed there. The practical part is focused on the production and processing of selected grains and malts on a particular food product. The practical part is focused on the production and processing of selected grains and malts on a particular food product, which is cereal drink from malted oat and oat. The basic parameters of selected cereals are determined. For drink are set the basic nutritional parameters, it is subjected to organoleptically evaluation and the test of conservation. Another product is a syrup of malt wort made from malted barley, which was organoleptically evaluated.
Keywords:
cereální nápoj; ječmen; nutriční parametry; oves; senzorické hodnocení; slad