Original title:
Ekozemědělství a ekologicky šetrné ubytování v regionu Vysočina
Authors:
Smejkalová, Šárka Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Téma diplomové práce je Ekozemědělství a ekologicky šetrné ubytování v regionu Vysočina. V úvodu je zmíněna charakteristika ekologického zemědělství a současný stav v České republice. Popsány jsou také biopotraviny, kontrolní orgány a právní úprava. V následující kapitole je rozebráno ekologické zemědělství v Kraji Vysočina a popsány stávající ekologické subjekty v tomto kraji. Další část se zabývá ekologicky šetrným ubytováním, historií, ekoznačením a požadavky k získání certifikace. Na závěr teoretické části je zanalyzováno ekologicky šetrné ubytování v Kraji Vysočina. Praktická část je věnována zpracování dotazníkového šetření a následnému statistickému vyhodnocení. Výstupem práce je zjištění vztahu návštěvníků k nabídce produktů ekologického zemědělství a ekologicky šetrnému ubytování v Kraji Vysočina.The topic of this diploma thesis is Eco-agriculture and eco-friendly accommodation in the Vysočina region. In the introduction is mentioned the characteristics of organic farming and the current situation in the Czech Republic as well as organic food, control authorities and the legislation. The next chapter focuses on organic farming in the Vyšočina region and description of the environmental organizations in this region too. Another part deals with environmentally friendly accommodation, history, eco-labeling and certification requirements. The last section of the theoretical part analyzes environmentally friendly accommodation in the Vysočina region. The practical part is devoted to questionnaire processing and following statistical evaluation. The outcome of this thesis is about detection of visitor s stance to organic products offer and environmentally friendly accommodation in the Vysočina region.
Keywords:
biopotraviny; ekohotely; ekologicky šetrné bydlení; ekologické zemědělství; ekoznačení; kraj Vysočina