Název:
Vztah polymorfismu UASMS1 v genu leptin s ukazateli kvality masa
Autoři:
Moravanská, Andrea Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo provedení asociační analýzy polymorfismu UASMS1 v genu leptin s parametry kvality hovězího masa u souboru býků plemene Český strakatý skot. Pomocí metody přímého sekvenování PCR produktu byly určeny genotypy 236 býků. Jednotlivé genotypy byly zpracovány do databáze a bylo provedeno statistické vyhodnocení asociace pomocí software SAS. Vysoce průkazná hodnota byla pozorová-na u kyseliny palmitoolejové (p = 0,0006) a kyseliny stearové (p = 0,0005) mezi geno-typy CT a TT, průkazná hodnota pak u kyseliny myristoolejové (p = 0,0117) me-zi genotypy CT a TT a u kyseliny linolelaidové mezi genotypy CC a CT (p = 0,0340) a i mezi genotypy CC a TT (p = 0,0417). Hodnoty vztahující se k vlivu na obsah sušiny (p = 0,0746) a barvu masa (p = 0,0541) se pouze blížily průkaznosti. Vliv genotypu na obsah intramuskulárního tuku nebo dalších parametrů kvality hovězího masa nebyl prokázán.The aim of this thesis was to perform association analysis of UASMS1 polymor-phism in leptin gene with parameters of beef quality, studied on a group of Czech Fleckvieh bulls. The group of 236 bulls was genotyped by direct sequencing of the PCR product. Individual genotypes were processed into a database and statistical evaluation of association was performed by using SAS software. The UASMS1 polymorphism had a highly significant effect on palmitoleic acid content (p = 0.00006) and stearic acid content (p = 0.0005) between CT and TT genotypes. There was a significant value in myristoleic acid content (p = 0.0117) between genotypes CT and TT and in linolelaidic acid content between both genotypes CC and CT (p = 0.0340) and CC and TT (p = 0.0417). Values relating to the effect on dry matter content (p = 0.0746) and colour of meat (p = 0.0541) had only approaching evidentiary values. The influence of genotype on intramuscular fat content or other parameters of beef quality has not been demon-strated in this study.
Klíčová slova:
kvalita masa; leptin; polymorfismus; UASMS1