Název:
Pícniny v osevních postupech a ve výživě zvířat
Autoři:
Sláma, Miloš Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce bylo posoudit vývoj osevních postupů s návazností na současný stav pícnin na orné půdě, kdy začalo ubývat osetých ploch pícnin a snižovaly se i stavy skotu. Práce se dále zabývá zásadami osevních postupů, vhodností zařazení jednotlivých druhů pícnin a jaký vliv má zařazení pícnin v osevních postupech a ve výživových parametrech skotu. Správně sestavený osevní postup totiž přispívá k bezproblémovému pěstování plodin a obohacení půdy o velké množství podzemní a nadzemní fytomasy. Zařazení pícnin přispívá v mnoha případech ke zvýšení úrodnosti půdy. Velmi vhodné je v této souvislosti zařazení leguminóz, především jetelovin, ale i luskovin, které zanechávají velké množství posklizňových zbytků a navíc díky symbióze kořenového systému s hlízkovými bakteriemi fixují vzdušný dusík. V krmných dávkách přežvýkavců představují významný zdroj bílkovinné složky. Nejvyšší uplatnění v krmivářství z jetelovin nachází vojtěška setá a jetel luční. Pro doplnění glycidové složky krmné dávky má největší význam kukuřice na siláž, která je díky okopaninovému charakteru s možným přímým hnojením také zlepšující plodinou v osevních postupech.The aim of the study was to assess the development of crop rotations with regard to the current state of fodder crops, when it began to wane sown forage and reduce the number of cattle as well. The thesis also deals with the principle of crop rotation, the appropriateness of including different types of forages and the influence of the inclusion of forage in crop rotation and nutrient parametres of cattle. Properly assembled crop rotation contributes to the smooth growing of plants and enrichment of the soil by a large number of underground and aboveground phytomass. Classification of forages contributes in many cases to increase soil fertility. Very suitable in this context is inclusion legumes, particularly clover plants, but also pea, which leave large quantities of crop residues and also due to symbiotic root with nodule bacteria fix atmospheric nitrogen. In ruminant rations represent an important source of protein components. The greatest use of legumes in feed industry is sown alfalfa and clover. To complement the carbohydrate components of the feeding dose is of utmost importance to maize silage, which is due root crops character with possible direct fertilization also improving crop in crop rotations.
Klíčová slova:
biodiverzita; jeteloviny; kukuřice; objemná krmiva; píce; půdní úrodnost; rhizobium; stravitelnost; střídání plodin; zlepšující plodiny