Original title:
Zahrady pro gastronomické využití
Authors:
Andonovová, Denisa Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce na téma Zahrady pro gastronomické využití pojednává o problematice současného trendu kuchyňských zahrad a jejich uplatnění v gastronomických zařízeních a zahradní a krajinné architektuře. Literární přehled definuje základní pojmy jako jsou kuchyňská zahrada, užitkové plodiny, bio zahradničení aj. Podrobněji se věnuje problematice tvorby, kompozičním vlastnostem a aspektům spjatých s jejich údržbou. Druhá část literárního přehledu se zaměřuje na zhodnocení současných realizací zahrad pro gastronomické využití ve světě i u nás. Zároveň řeší gastronomické trendy, které se čím dál více objevují v restauracích či objektech sloužících gastronomii. Praktická část navazuje na získané poznatky formou návrhu managementu péče a provozu konkrétního objektu Boromejská zahrada, který v současnosti slouží jako zahrada pro gastronomické využití a v jistých aspektech i jako zahrada komunitní.The master thesis named Gardens for use in gastronomy is focused on issue of modern-day trends considering kitchen gardens and its use in gastronomy institutions, gardens and landscape architecture. The theoretical summary defines basic terms such as kitchen garden, useful plants, bio gardening etc. Furthermore, it matters with an issue of garden formation, architectural design features and steps allied to its maintenance. The second part of theoretical summary is based on survey of contemporary gardens for use in gastronomy examples situated abroad and in our country. It also deals with the issue of contemporary trends which more and more appear in restaurants and objects related with the gastronomy. The practical part is linked to the survey of theoretical part by proposing solution of the management maintenance of the model object Boromejská zahrada, which is currently used as garden for use in gastronomy and as a community garden in a particular point of view.
Keywords:
gastronomie; jardin potager; komunitní zahrady; kuchyňská zahrada; management péče; užitkové rostliny