Název:
Barviva v potravinovém průmyslu a jejich získávání
Autoři:
Martinek, Štěpán Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce obsahuje základní přehled nejvyužívanějších potravinářských barviv přírodních, přírodně identických a syntetických. Barviva jsou rozdělena do skupin, podle jejich chemické struktury (polyenová barviva, indolová barviva, trifenylmethanová barviva aj.). Získávání barviv pomocí extrakčních technik je znázorněno na několika zástupcích barviv přírodního původu. V práci jsou rovněž uvedeny nejpoužívanější analytické metody (UV/VIS spektrometrie, chromatografie, elektroforéze a polarografie), využívané k detekci a stanovení potravinářských barviv. Podmínky barvení potravin jsou definovány platnými právními předpisy České republiky a Evropské unie, které jsou také součástí této práci.This bachelor thesis contains an overview of the most used natural, nature-identical and synthetic food colorants. Colorants are divided into groups according to their chemical structure (polyene colorants, indole colorants, triphenylmethane colorants etc.). Acquisition of colorants by extraction techniques is shown in several representatives of natural colorants. The thesis also contains some most frequently used analytical methods (UV/VIS spectrometry, chromatography, electrophoresis and polarography), which are used for detection and determination of food colorants. Terms of coloring foodstuffs are defined by the applicable laws of the Czech Republic and the European Union, which are also part of this work.
Klíčová slova:
analýza; extrakce; pigment; přírodní barviva; syntetická barviva