Název:
Biologicky aktivní látky v medu
Autoři:
Strejčková, Aneta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá biologicky aktivními látkami v medu. První část se věnuje charakteristice medu, jeho vzniku a jeho složení. Dále se zabývá polyfenoly a významem medu na zdraví člověka. Polyfenoly jsou předmětem mnoha studií a byly proto vybrány jako hlavní zástupci biologicky aktivních látek. Je popsána jejich charakteristika a zastoupení v medu. Druhá část práce se zabývá stanovením polyfenolů. Pro tento účel bylo vybráno 14 sloučenin, které se stanovovaly v 8 druzích medu. Analýza byla provedena pomocí kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií (HPLC-MS). Extrakce byla prováděna pomocí extrakce z kapaliny do kapaliny a extrakce pevnou fází za použití dvou rozpouštědel diethyletheru a ethylacetátu. Tyto metody byly následně statisticky porovnány. Výsledky ukazují, že nejvyšší průměrný obsah fenolových kyselin byl v medu medovicovém borovicovém a medovicovém smíšeném. Obecně obsahovaly medy nejvíce kyseliny p-kumarové.This thesis is concerned with biologically active substances in honey. The first part describes the characteristics of honey, its origin and its composition. It also deals with the polyphenols and importance of honey on human health. Polyphenols are the subject of many studies and was therefore chosen as representatives of the major biologically active substances. It describes their characteristics and representations of honey. The second part deals with the determination of polyphenols. For this purpose were selected 14 phenolic acids, which was determined in 8 kinds of honey. Analysis was performed by liquid chromatography mass spectrometry (HPLC-MS). Extraction was carried out by extraction by liquid-liquid and solid-phase extraction using two solvents, diethylether and ethylacetate. These methods were then statistically compared. The results show that the highest average content of phenolic acids was in honey pine honeydew and honeydew mixed. Generally, honeys contain most p-coumaric acid.
Klíčová slova:
fenolové kyseliny; med; polyfenoly