Original title:
Technologie výroby sýrů s mletou sýřeninou
Authors:
Hrazdilová, Zlata Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce je zaměřena na technologii výroby sýrů s mletou sýřeninou. Popisuje a co nejvíce přibližuje technologii výroby sýrů tohoto druhu, stručně popisuje historii sýrů s důrazem na historii výroby nejvýznamnějšího sýru s mletou sýřeninou, kterým je Cheddar. V následujících částech jsou popsány požadavky pro základní suroviny, kterými je mléko, startérová kultura a barvivo annatto. Dále jsou vysvětleny a co nejpřesněji popsány jednotlivé navazující technologické postupy s důrazem na proces čedarizace, který je v této výrobě specifický a jedinečný. Je přiblíženo chemické složení sýrů, nutriční hodnota a sortiment sýrů s mletou sýřeninou na českém a světovém trhu, zejména v anglicky mluvících zemích, kde je tento druh nejrozšířenější. V praktické části se práce věnuje názorům konzumentů a hodnotí jejich zájem o různé druhy přírodních zrajících sýrů.This thesis focuses on the production technology of cheeses with milled curd. The main goals are to describe and clarify the production technology of this sort of cheeses, briefly characterize the history of their production and illustrate the requirements for basic ingredients, i.e. milk, starter culture and annatto coloring. Moreover, the corresponding technological processes are explained and described as clearly as possible, with an emphasis on the process of cheddarization, which is both specific and unique in cheese production. In addition, the thesis discusses chemical compositions, nutrition values and assortments of cheeses with milled curd both on the Czech and the global market, especially in English-speaking countries. The practical part deals with different opinions of consumers and evaluates their interest in various types of natural matured cheeses.
Keywords:
annatto; cheddar; mléko; sýry; čedarizace