Original title:
Termíny a způsoby regulace násady hroznů a význam pro kvalitu hroznů
Authors:
Hromek, Zdeněk Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce byla vypracována na Mendelově univerzitě v Brně, Zahradnické fakultě v Lednici na Ústavu vinohradnictví a vinařství. V této práci jsem se zabýval různými možnostmi regulace násady hroznů, vhodným termínem pro provedení regulace násady hroznů a jaký vliv má tato operace na kvalitu hroznů. Práci je možné rozdělit do dvou částí. V literární části se práce zabývala kvalitativními parametry bobulí révy vinné, agrotechnickými zásahy, které mají vliv na zrání a kvalitu hroznů a možnostmi způsoby regulace násady hroznů. Ve druhé části práce byl pokus provedený na modré moštové odrůdě Frankovka. Regulace byla provedena v pěti variantách a dvěma způsoby regulace násady hroznů. Tyto regulované varianty byly porovnány s kontrolní variantou bez regulace. Z vyhodnocení výsledků pokusu lze konstatovat, že regulace hroznů u odrůdy Frankovka má pozitivní vliv na kvalitu hroznů. Z pohledu kvalitativních parametrů se jeví nejvhodnější varianta půlení všech hroznů na keři v termínu 30 dní po odkvětu. Důležité je správné načasování termínu regulace a způsob provedení. Závěrem lze říci, že regulace násady hroznů by měla být nedílnou součástí moderního vinohradnictví.The thesis was written at Mendel University in Brno, Faculty of Horticulture in Lednice at the Institute of viticulture and vinemaking. In this task, I dealt with various options of regulation the quantity grapes, suitable term for realization of regulation quantity grapevine and its effect for grapes quality. The task is separated into two parts. The literary part of the task deals with qualitative parameters of berry vine, agrotechnical interventions that affects the maturation and grapes quality, and possibilities of regulation the quantity grapes. The second part was experiment executed on the blue grape variety Lemberger. Regulation was done in five versions and two ways of quantity regulation. These regulated options were compared with the control option without regulation. The evaluation of the experimental results states, that the regulation of grapes in the variety Lemberger has a positive effect on the quality grapes. From the perspective of qualitative parameters appears to be the most suited option halving of grapes on the plant within 30 days after flowering. The correct timing of regulation and method of execution is very important. In conclusion, the regulation of quantity grapes should be an integral part of modern viticulture.
Keywords:
cukernatost; frankovka; kvalita hroznů; obsah kyselin; regulace násady hroznů