Original title:
Hodnocení produkce a kvality píce smíšené kultury Zea mays a Lupinus albus
Authors:
Látal, Vojtěch Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo porovnat produkci a kvalitu píce monokultury kukuřice seté (Zea mays L.) se smíšenou kulturou kukuřice seté (Zea mays L.) a lupiny bílé (Lupinus albus L.). V literárním přehledu jsou popsány základní způsoby konzervace krmiv a faktory ovlivňující jejich kvalitu. Další částí literárního přehledu je charakteristika pěstování kukuřice seté (Zea mays L.), lupiny bílé (Lupinus albus L.) a popis základních technologií nutných pro pěstování těchto dvou plodin. Výzkum byl proveden na dvou od sebe nedaleko vzdálených pozemcích, jenž obhospodařuje Zemědělské družstvo Haňovice. Dle rozboru siláží bylo zjištěno, že siláž ze smíšené kultury kukuřice seté (Zea mays L.) a lupiny bílé (Lupinus albus L.) v porovnání se siláží z monokultury kukuřice seté (Zea Mays L.) obsahovala méně ADF (18 %), méně NDF (43 %) a více škrobu (36 %). Siláž ze smíšené kultury má srovnatelné parametry s kukuřičnou siláží. Dle vyhodnocení Normy 2004 obě siláže získaly 99 bodů a byly zařazeny do celkové třídy I. (výborná kvalita siláže). Jedna tuna siláže ze smíšené kultury kukuřice seté (Zea Mays L.) a lupiny bílé (Lupinus albus L.) byla finančně ohodnocena na 697,6 Kč, zatímco siláž z monokultury kukuřice seté (Zea Mays L.) na 634,2 Kč.The aim of the diploma thesis was to compare the production and quality of forage of monoculture of maize (Zea mays L.) with a mixed culture of maize (Zea mays L.) and white lupine (Lupinus albus L.). The literature review describes the basic methods of feed preservation and factors influencing their quality. Another part of the literature review is the characteristics of growing maize (Zea mays L.), white lupine (Lupinus albus L.) and a description of the basic technologieswhich are necessary for growing these two crops. The research was carried out on two plots not far from each other, which are managed by Zemědělské družstvo Haňovice. The analysis of silages showed that the silage from a mixed culture of sown maize (Zea mays L.) and white lupine (Lupinus albus L.) contained less ADF (18%) compared to silage from a monoculture of sown maize (Zea Mays L.), less NDF (43%) and more starch (36%). The mixed culture silage have comparable parameters to corn silage. According to the evaluation of the Standard 2004, both silages received 99 points and were included in the overall class I. (the excellent quality of silage). One ton of silage from a mixed culture of sown maize (Zea Mays L.) and white lupine (Lupinus albus L.) was financially valued at CZK 697.6, while silage from a sown maize (Zea Mays L.) monoculture was valued at CZK 634.2.
Keywords:
ekonomika výroby; field lupine; kukuřice setá; kvalita píce; lupina bílá; maize; mixed culture; monoculture; monokultura; production economy; quality of a forage; silage; siláž; smíšená kultura