Original title:
Vhodnost odrůd pro využití třapin v enologii
Authors:
Helmová, Tereza Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce Vhodnost odrůd pro využití třapin v enologii se věnuje komplexně třapině, jak z hlediska jejího složení, tak následného využití při vinifikaci. Práce porovnává různé odrůdy, vyskytující se v oblasti Moravy, každou odrůdu ve dvou variantách bez třapin a s třapinami a sleduje vliv třapin na výsledné víno z pohledu senzorického hodnocení a z pohledu chemické analýzy.Thesis Comparison of varieties for the technology of vinification of grape stems is comprehensively about grape stem, both in terms of its composition and subsequent use in vinification. Thesis compares different varieties occurring in the Moravian region, each variety in two variants without stems and with stems and monitors the influence of stems on the resulting wine from the point of view of sensory evaluation and from the point of view of chemical analysis.
Keywords:
fenoly; macerace; maceration; odrůdy; phenols; stem; třapina; varieties