Original title:
Studium antioxidačních komponent u rosé vína odrůdy Laurot
Authors:
Ehrenbergerová, Aneta Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Literární část byla zaměřena především na antioxidační komponenty vyskytující se ve víně. V experimentu byl pak pozorován obsah vybraných antioxidačních komponent ve vzorku rosé vína interspecifické odrůdy Laurot. Byly stanoveny celkové fenoly, celkové antokyany, celkové flavanoly, redukční síla a antiradikálová aktivita spektrofotometricky. Dále byly pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie sledovány fenolické kyseliny, flavan-3-oly, stilbeny a flavonoly. Výsledky byly porovnány s různými studiemi a byla potvrzena hypotéza, že Laurot je odrůda vhodná pro výrobu růžových a červených vín, zejména pro své vysoké hodnoty celkových fenolů a následně antiradikálové aktivity, čímž se jeví jako prospěšná lidskému zdraví.The literary part was focused on the antioxidant components occurring in wine. In the experiment was observed a content of selected antioxidant components in the sample of rose wine produced from interspecific variety Laurot. Total amount of phenolics, total of anthocyanins, total of flavanols, reducing power and antiradical aktivity were determined by spectrophotometry. Furthermore, phenolic acids, flavan-3-ols, stilbenes and flavonols were determined by high performance liquid chromatography. The results were compared with various studies and confirmed the hypothesis that Laurot variety is suitable for the production of rose and red wines, particularly for its high values of total phenols and subsequently antiradical activity, which appears to be beneficial to human health.
Keywords:
antioxidační komponent; Laurot; polyfenoly; rosé víno