Original title:
Nutričně cenné látky v pekařských výrobcích
Authors:
Stará, Markéta Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce na téma Nutričně cenné látky v pekařských výrobcích nejprve charakterizuje důležité výživové látky, které se mohou v pekařských výrobcích vyskytovat. Jedná se především o komplexní sacharidy, vlákninu potravy, antioxidanty a další významné komponenty. V následující části je popsáno chemické složení alternativních plodin používaných v pekařské výrobě, dále různé druhy semen (především len, slunečnice, sezam), kterými mohou být výrobky obohaceny a složení plodin používaných jako náplně do jemného pečiva. V neposlední řadě jsou uvedena výživová doporučení, která se vztahují k pekařským výrobkům a následné porovnání vybraných produktů. Poslední část bakalářské práce je věnována dotazníkovému šetření, jehož cílem bylo zmapovat preference spotřebitelů při výběru pekařských výrobků.The bachelor thesis "Nutritive valuable substances in bakery products" firstly describes important nutrition substances, which may occur in bakery products such as complex carbohydrates, fibre, antioxidants and many more important substances. In the following parts author deals with: chemic composition of alternative crops used in bakery production, various types of seeds (mostly flax seeds, sunflower seeds and sesame seeds), which may be used for enriching products and composition of products used for fine pastry filling. Thereinafter the author focuses on nutrition recommendations, which are relied to the bakery products and compararing of selected products. The final part of the thesis is dedicated to research, which shall provide customer preferences in the selection of bakery products.
Keywords:
alternativní plodiny; pekařské výrobky; semena; výživová doporučení; výživové látky