Original title:
Porovnání ruční a mechanizované defoliace a hodnocení vlivu na kvalitu hroznů
Authors:
Lacková, Petra Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] První část diplomové práce je zaměřena na literární rešerši, kde je stručně popsána fyziologie a morfologie révy vinné, a dále faktory, které zásadně ovlivňují kvalitu odlistění listové stěny. V další části jsou popsány kvalitativní parametry révy vinné, a to: cukry, kyseliny, pH a asimilovatelný dusík. Druhá část diplomové práce je zaměřena na praktický výzkum. Nejdříve je představen vinař a lokalizace místa, kde byl samotný pokus prováděn. Následně jsou definovány odrůdy a jejich varianty, které byly pro tento pokus zvoleny. Nejpodstatnější část práce je tvořena tabulkami s naměřenými hodnotami základních kvalitativních parametrů, které jsou statisticky zpracovány a výsledky prezentovány v podobě grafů, doplněné slovní interpretací. Závěr práce je věnován doporučení pro velkovýrobní praxi a diskusi.The first part of the thesis is focused on literature research, where the physiology and morphology of the grapevine are briefly described, as well as factors that fundamentally affect the quality of defoliation of the leaf walls. The next part describes the qualitative parameters of the grapevine such as sugars, acids, pH and assimilable nitrogen. The second part of the thesis is focused on practical research. First, the winemaker and the location of the place where the experiment was carried out are introduced. Finally, the varients and their variants that were chosen for this experiment are defined. The most important part of the work consists of tables with measured values of basic qualitative parameters, which are statisticallyprocessed, and the results of the period in the form of graphs, supplemented by substantial verbal interpretation. The conclusion of the work is targeted to recommendations for large-scale production practice and discussion.
Keywords:
Cabernet Moravia; Chardonnay; defoliator; defoliátor; kvalitativní parametry; Pinot noir; Pálava; qualitative parameters; Rulandské modré