Original title:
Environmentální dopad jímání kvasných plynů
Authors:
Vyskočilová, Marcela Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce na téma „Environmentální dopad jímání kvasných plynů“ má za cíl zjednodušeně nastínit problematiku dopadu uhlíkové stopy na životní prostředí ve vinohradnictví a vinařství, zejména ve fázi jímání kvasných plynů a dále přiblížit výhody a prospěšnost použití této technologie ve vinařství. Diplomová práce je zaměřena především na snížení uhlíkové stopy a další využití fermentačních plynů především ve vinařství, přičemž v experimentální části je proveden výpočet uhlíkové stopy ve vybraném vinařství se zaměřením na proces jímání kvasných plynů.The diploma thesis "Environmental impact of the fermentation gases capture" aims to simply outline the issue of the carbon footprint impact on the environment in viticulture and winemaking, especially in the phase of the fermentation gases capture. It also aims to further explain the advantages and benefits of using this technology in winemaking. The diploma thesis is mainly focused on the carbon footprint reduction and the further use of fermentation gases, especially in winemaking. The calculation of the carbon footprint in the selected winery is carried out in the experimental part with a focus on the process of fermentation gases capture.
Keywords:
carbon footprint; environment; fermentation gases capture; jímání kvasných plynů; uhlíková stopa; vinařství; viniculture; vinohradnictví; viticulture; životní prostředí