Název:
Stanovení vybraných biologicky významných prvků v produktech z rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides)
Autoři:
Hájková, Marie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá stanovením obsahu zinku, železa a mědi v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) a v produktech z něj připravených. Teoretická část bakalářské práce obsahuje charakteristiku rakytníku řešetlákového, jeho léčebné účinky a zvláštní pozornost je věnována chemickému složení, především minerálním látkám. Praktická část byla zaměřena na vytvoření různých nálevů z rakytníku. Hlavním cílem bylo pozorovat vliv teploty (70 °C, 80 °C, 90 °C, 100 °C) na extrahovatelnost vybraných prvků. Pro stanovení obsahů zinku, mědi a železa byla použita metoda atomové absorpční spektrometrie. Z výsledků je patrné, že s klesající teplotou vody, klesaly i obsahy jednotlivých prvků a účinnost extrakce byla tedy nižší. Nejvyšší obsah zinku byl zjištěn u drcených plodů při extrakci vodou o teplotě 100 °C. Naopak nejnižší obsah zinku byl u sušeného rakytníku při 70 °C. Nejvyšší obsah železa byl u drcených plodů rakytníků při použití vody o teplotě 100 °C. Nejnižší obsah železa byl zjištěn v drcených plodech při teplotě 80 °C. Nejvyšší obsah mědi byl naměřen u sušeného rakytníku při teplotě vody 100 °C. Nejnižší obsah mědi byl stanoven při extrakci celých plodů rakytníku při teplotě vody 80 °C.This bachelor thesis deals with the determination of zinc, iron and copper content in the sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) and in products prepared from it. The theoretical part of the thesis contains the characteristics of sea buckthorn and its therapeutic effects; special attention is paid to its chemical composition, especially minerals. The practical part was focused on preparation ofvarious extracts from sea buckthorn. The main objective was to observe the influence of temperature (70 °C, 80 °C, 90 °C, 100 °C) on extractability of selected elements. For determination of zinc, copper and iron contents, atomic absorption spectrometry was used. The results show that with decreasing water temperature the contents of individual elements decreased and the extraction efficiency was lower. The highest zinc content was found in crushed fruits at a water temperature of 100 °C. On the contrary, the lowest zinc content from dried sea buckthorn was at a water temperature of 70 °C. The highest iron content was found in crushed sea buckthorn berries using water at a temperature of 100°C. The lowest iron content was found in crushed fruits at a water temperature of 80 °C. The highest copper content was measured from dried sea buckthorn at a water temperature of 100 °C. The lowest copper content was determined when extracting whole sea buckthorn berries at a water temperature of 80 °C.
Klíčová slova:
atomic absorption spectrometry; atomová absorpční spektrometrie; copper; iron; měď; rakytník řešetlákový; sea buckthorn; zinc; zinek; železo