Original title:
Výkrm prasat s využitím netradičních přídavků do krmné dávky
Authors:
Štoksa, Jiří Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit charakteristiky výkrmnosti a jatečné hodnoty prasat ve výkrmu s využitím přídavku 10 % křupek do krmné dávky. Pokusnou skupinu tvořilo 60 prasat versus 60 prasat v kontrolním souboru. V pokusné skupině bylo 27 vepříků a 34 prasniček. V kontrolní skupině bylo 33 vepříků a 26 prasniček. V jednotlivých skupinách prasat byla hodnocena průměrná živá hmotnost dosažená před porážkou (kg), průměrná hmotnost JUT za studena (kg), % libového masa (%), výška hřbetního tuku (mm), hloubka svalu MLLT (mm) a průměrné denní přírůstky (g/den). Také byla hodnocena spotřeba krmné směsi (kg/den), konverze živin na kilogram hmotnostního přírůstku (kg/kg). Nejlepších průměrných denních přírůstků bylo dosaženo v pokusném souboru (761 g/ks/den), v kontrolní skupině byl průměrný denní přírůstek (751 g/ks/den). Data byla statisticky vyhodnocena jako neprůkazná. Procento libového masa vykazovala na nejvyšší úrovni pokusná skupina prasat a to 56,35 %, kontrolní soubor prasat měl zmasilost 55,71 %. Rozdíl byl vyhodnocen statistickými metodami jako neprůkazný. Spotřeba krmné směsi byla v pokusném souboru prasat 2,79 kg/ks/den, v kontrolním souboru byla o něco nižší 2,72 kg/ks/den. Konverze živin byla v pokusné skupině vepříků 3,41 kg/kg hmotnostního přírůstku, ve skupině prasniček 3,89 kg/kg hmotnostního přírůstku. V kontrolním souboru prasat u vepříků byla hodnota konverze živin 3,57 kg/kg hmotnostního přírůstku a u prasniček 3,69 kg/kg hmotnostního přírůstku.The aim of diploma paper was evaluate the characteristics of fattening performance and carcass quality in fattening pigs with using the supplement of 10 % crunchies to the feed ration. The experimental group consisted of 60 pigs versus 60 pigs in the control group. In the experimental group were 27 barrows and 34 gilts. In the control group there were 33 barrows and 26 gilts. In each group of pigs was evaluated average live weight achieved before slaughter (kg), the average weight of the cold (kg), % of lean meat (%), backfat thickness (mm), MLLT muscle depth (mm) and average daily gain (g/day). Also evaluated was the compound feed consumption (kg/day) , the conversion of nutrients per kilogram of weight gain (kg/kg). Best of average daily gains were achieved in experimental file (761 g/pcs/day ), in the control group was average daily gain (751 g/pcs/day). The data were statistically evaluated as insignificant. Percent of lean meat showed the highest level of the experimental group of pigs and 56,35 %, control group of pigs was 55,71 % lean meat. The difference was evaluated statistical methods as insignificant. The consumption of feed mixture was in the experimental group of pigs 2,79 kg/pcs/day, in the control group was slightly lower 2,72 kg/pcs/day. The conversion of nutrients in the experimental group was barrows 3,41 kg/kg of weight gain, in group gilts 3,89 kg/kg of weight gain. In the control group of barrows was value conversion of nutrients 3,57 kg/kg of weight gain and gilts 3,69 kg/kg of weight gain.
Keywords:
jatečná hodnota; křupky; výkrm; výkrmnost