Original title:
Možnosti ochrany voči hubovým chorobám v podmienkach ekologického vinohradníctva a vplyv na kvalitu hrozna
Authors:
Rajčoková, Michaela Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Táto bakalářská práce v první řadě popisuje ochranu vůči houbovým patogénům v podmínkách ekologického vinohradnictví. Dále obsahuje charakteristiku nejvýznamnějších houbových onemocnění révy vinné (Vitis vinifera ssp). Uvádí definici ekologického vinohradnictví a jeho vývoj. Ve srovnání s jínými vyspělými zemi, má ČR výsoký podíl ekologického vinohradnictví. Práce se dále zabírá faktormi ovlivňujícími kvalitu hroznů - podstata správní mikroklímy, důležitosť ozelenení a ,,oživení" půd a vliv defoliáce. V závěru práce je charakterizování ekologických přípravků vůči houbovým chorobám, jejich dávkování a pozitivní účinky na obranyschopnost révy vinné.This bachelor`s thesis says about the protection against fungal pathogens in terms of ecological viticulture in the first place. It also contains characteristics of the most important mycoses of grapevine (Vitis vinifera ssp). It introduces definition of the ecological viticulture and its development. In comparison with other advanced countries, the Czech Republic has a high ratio of ecological viticulture. Furthermore, this work proceeds the factors affecting a quality of grapes -- essence of the proper microclimate, importance of greenery and soil ,,renewal", and the effect of defoliation. In the end of the work there is an characterization of ecological preperations against fungal diseases, its quantisation and its positive effect on grapevine immunity.
Keywords:
ekologické přípravky; ekologické vinohradnictví; houbové patogeny