Original title:
Vliv typu zátky na prostupnost kyslíku
Authors:
Pekař, Pavel Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této práce je sledování prostupnosti kyslíku do lahví pod různými uzávěry po určitém časovém období a statistické vyhodnocení získaných dat. Byly zjišťovány kvalitativní parametry u odrůd RŠ a CM uzavřených různými typy uzávěrů. Jednalo se o přírodní korkovou zátku, přírodní korkovou zátku 2+2 ("dvouploška"), korkovou zátku z mikrogranulátu, syntetickou extrudovanou zátku, syntetickou ko-extrudovanou zátku ("select 100"), syntetickou ko-extrudovanou zátku ("select 700"), šroubovací uzávěr nepropustný, šroubovací uzávěr propustný a skleněný uzávěr VINO-LOK. Vzorky byly pořízeny z Velkopavlovické podoblasti. Byly stanoveny základní analytické parametry, jako jsou pH, obsah veškerých titrovatelných kyselin, obsah volného SO2, obsah veškerého SO2. Bylo provedeno analytické stanovení antioxidačních charakteristik, celkový obsah flavanolů a anthokyanů. Změřena byla i optická hustota vín při vlnových délkách 280 nm, 320 nm, 360 nm 520 nm. Senzoricky nejlépe hodnocenými uzávěry u RŠ byly syntetická ko-extrudovaná zátka select 700, skleněný uzávěr VINO-LOK a syntetická ko-extrudovaná zátka select 100. Nejhůře hodnoceným uzávěrem je korková zátka z mikrogranulátu. Naopak u červeného vína byly nejlépe hodnocenými uzávěry přírodní celokorková zátka, syntetická extrudovaná zátka a přírodní korková zátka 2+2. Nejhůře hodnoceným uzávěrem je opět korková zátka z mikrogranulátu. Na základě provedených analýz vzorků vín ročníku 2012 uzavřených výše uvedenými jednotlivými typy uzávěrů lze učinit závěr, že vliv typu zátky na prostupnost kyslíku je nejmenší a proto i nejvhodnější z hlediska použití u bílých vín syntetická ko-extrudovaná zátka (select 100), syntetická ko-extrudovaná zátka (select 700) a skleněný uzávěr VINO-LOK . U červených vín se jeví nejvhodnější přírodní celokorková zátka, přírodní korková zátka 2+2 a syntetická extrudovanou zátkou. Naopak naprosto nevhodné k jakémukoliv komerčnímu využití jsou korková zátka z mikrogranulátu.The diploma thesis aims to track the transport of oxygen into bottles with different closures after a certain time period and to evaluate statistically gained data. The introductory part of this thesis describes single types of wine stoppers, including their production and costs. In this context compares the thesis advantages and disadvantages of the single stopper types. For the experimental part of the thesis were repeatedly done chemical analyses and sensory evaluation of single samples of wines closed in bottles with different types of closures, namely natural cork stopper, natural cork stopper 2+2 ("doublespot"), cork stopper made from micro granulate, synthetic extruded stopper, synthetic co-extruded stopper ("select 100"), synthetic co-extruded stopper ("select 700"), screw closer impermeable as well as permeable, and glass closer VINO-LOK. For the experiment were used wines of the year 2012, namely Pinot Gris Kabinet and Cabernet Moravia, late harvest, semi-sweet. By the repeated analytic measuring were set the values of the pH values, the content of all titratable acids, the content of free SO2 and of all SO2. By the second measuring was set also the complex content of anthocyans, flavanols and optical density by wave lengths of 280 nm, 320 nm, 360 nm and 520 nm. Five trained evaluators participated in the sensory evaluation, for which were used the 100 points tables and the glasses OIV. While the wine tasting the single closures were concealed.
Keywords:
kyslík; prostupnost; zátka