Original title:
Vliv technologie ustájení na mléčnou užitkovost a ekonomiku chovu dojnic českého strakatého skotu
Authors:
Bezstarostiová, Martina Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V této bakalářské práci bylo cílem zhodnotit vliv technologie ustájení na mléčnou užitkovost a ekonomiku chovu dojnic českého strakatého skotu ve třech hospodářských družstvech s různým typem technologie ustájení. Literární přehled byl zaměřen na charakteristiku českého strakatého skotu, na technologii ustájení a ekonomiku chovu. V praktické části byly sledovány tři vybrané podniky, z hlediska mléčné užitkovosti a ekonomiky chovu. Porovnávány byly tyto získané údaje - množství tuku, bílkovin, somatických buněk a celkový počet mikroorganismů v mléce, náklady spojené s technologií ustájení a další náklady související s chovem dojeného skotu. Ze získaných výsledků byla vyhodnocena nejekonomičtější technologie ustájení pro chov dojeného skotu ze tří sledovaných farem. V porovnání všech sledovaných farem nejlépe vyšla farma s přistýlaným boxovým ložem. Mléčná užitkovost farmy byla 20,5 kg mléka na dojnici a den s vyhovujícím množstvím/obsahem mléčných složek. Ze stránky ekonomické má nejmenší celkové náklady na ustájení dojnic. Výsledky práce budou sloužit sledovaným podnikům, jako ukázka silných a slabých míst jejich zvolené technologie ustájení chovu.The aim of bachelor thesis was to assess impact stabling technology on milk production and economy of breeding of Czech Fleckvieh cattle in three economic cooperatives with a different type of stabling technology. The first section was devoted to literary review; we focused on the characteristics of the Czech Fleckvieh cattle, then on technology of stabling and economy of breeding. In the practical part, we are pursuing three selected farms in terms of milk production and the economics of farming. Compared to obtained data, the volume of fat, protein, somatic cells and total amount of microorganisms in milk, costs connected with the technology of stabling and other costs connected with the breeding of dairy cattle. Based on the results the most economical technology for breeding of dairy cattle was evaluated. Out of the farms in scope came out best the farm with boxes and straw. Milk production was 20.5 kg of milk per cow a day, with satisfactory quantity and content of milk components. From the economic point of view it has the lowest total cost of stabling cows. The results of bachelor thesis will serve to the monitored farms, as an example of strengths and weaknesses of their technology of stabling.
Keywords:
ekonomika chovu; mléčná užitkovost; technologie ustájení; český strakatý skot