Název:
Plýtvání potravinami v České republice
Autoři:
Miklošková, Klára Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce si klade za cíl vysvětlit základní fakta z problematiky plýtvání potravinami v České republice. Popsat celkový problém a rozlišit terminologii ztráty potravin, plýtvání potravinami, virtuální voda apod. Hlavní používanou metodou je literární rešerše. Na základě empiricko-analytického přístupu vyhodnotit sesbíraná data a provedené výzkumy, získat tak odpověď na otázky: Proč je důležité se problémem zabývat? Jak moc se plýtvá v České republice? Dalším záměrem je představit vládní a nevládní iniciativy vyvíjené v této oblasti. Práce věnuje také pozornost potravinovým bankám jako vhodným řešením proti plýtvání. Pro komparaci jsou uvedeny příklady strategií ze světa. Úkolem je také navrhnout vlastní řešení tohoto problému, protože plýtvání představuje složitý ekonomický, environmentální, sociální a etický problém, jehož řešením by se měly zabývat všechny země.The target of this bachelor thesis is to explain the basic facts and problems of food waste in the Czech Republic. The descriptive part consist of all issues and differentiate terminology, food loss, food waste, and virtual water. The main research method used is literature research which is based on empirical -- analytic approach to evaluate data collected and assist researcher to get answers to questions: Why is important to deal with food waste? How much is being wasted in the Czech Republic. However, it also seeks to presents governmental and non-governmental initiatives adopted to address the problem. The thesis suggestion is focused on food storage banks as a solution to the problem. It also recommends that better strategies from other countries should be employed. The task is also to create own solutions, because food waste is a difficult economic, environmental, social and ethical problem, which should be solved by all countries in the world.
Klíčová slova:
plýtvání potravinami; potravinové banky; ztráta potravin