Název:
Vliv exogenní fytázy na stravitelnost fytátového fosforu u slepic
Autoři:
Lundová, Zuzana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Úkolem mé diplomové práce bylo zjistit jaký vliv má exogenní fytáza na stravitelnost fytátového fosforu u slepic. V práci je popsán význam fosforu, jeho trávení a vstřebávání, zdroje fosforu, jaká je potřeba fosforu a co ji ovlivňuje, dělení fosforu a jeho stravitelnost a na závěr je popsána fytáza. Z důvodu horšího využití fosforu z rostlinných krmiv u drůbeže se přidává fytáza. Její doplněk značně zvyšuje využití fosforu. Při jeho nedostatku či nadbytku mohou vznikat různá onemocnění ale také to ovlivní i jiné minerály v těle. Z tohoto důvodu jsou zpracované normy potřeby živin pro drůbež. Funkce fosforu úzce souvisí s vápníkem, proto je důležité mít jejich vzájemný poměr v krmivu vybalancovaný. Účinky doplněné fytázy na využití, ukládání a vylučování fosforu byly sledovány pomocí sběru a rozboru trusu a sběru a posuzování kvality vajec. V trusu bylo sledováno kolik fosforu bylo nevyužito, a u vajec se sledovala kvalita skořápky, která také ovlivňuje ekonomiku produkce vajec.The task of my thesis was to investigate the influence of the exogenous phytase on phytate phosphorus retention. The work describes the importance of phosphotus, its digestion and absorption, phosphorus sources, what the need for phosphorus is and what it affects, and its division phosphorus digestibility and the phytase is described in the conclusion. Phytase is added because of poorer utilization of phosphorus from vegetable feed for poultry. The supplement of phytase significantly increases the utilization of phosphorus. In the case of lack of phosphorus or its excess various diseases can develop, and moreover the level of phosphorus affects other minerals in the body. That's why the standards of nutrient requirements for poultry are processed. The function of phosphorus is closely related to calcium, therefore it is important to keep their proportion in the feed balanced. The effects of adding phytase on the use, storage and excretion of phosphorus were monitored through the collection and analysis of droppings and the collection and assessment of the quality of the eggs. In the droppings was monitored how much phosphorus was not used, and in egg's case was monitored the quality egg shell, which also affects the economics of egg production.
Klíčová slova:
drůbež; fosfor; fytátový fosfor; fytáza; zdroje fosforu