Název:
Možnosti využití plodů odrůd Hippophae rhamnoides pro zpracování
Autoři:
Sobotková, Tereza Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce popisuje bioaktivní látky obsažené v plodech rakytníku řešetlákového Hippophaë rhamnoides L., jejich vlastnosti a charakteristiku působení na lidský organismus. Práce se zabývá možnostmi technologického zpracování plodů se snahou udržet jeho nutriční význam. Obsah nutričních ukazatelů byl testován v čerstvých plodech, 100% šťávě, sirupu, ovocné pomazánce a kompotu. Zpracováno bylo 7 odrůd 'Gnom', 'Habeg', 'Vorobjevská', 'Krasavice', 'Sluníčko', 'Frugana' a 'Aromat'. Vyrobené produkty byly porovnávány s obdobnými běžně dostupnými produkty od lokálních výrobců. Výsledky ukázaly, že obsahové látky při šetrném zpracování zůstávají zachovány. Pro zpracování se ukázala zajímavá odrůda 'Aromat'.The diploma thesis describes the bioactive substances contained in the fruits of the sea buckthorn Hippophaë rhamnoides L., their properties and characteristics of action on the human body. The work deals with the possibilities of technological processing of fruits in an effort to maintain its nutritional significance. The content of nutritional indicators was tested in fresh fruit, 100% juice, syrup, fruit spread and compote. 7 varieties 'Gnom', 'Habeg', 'Vorobjevská', 'Krasavice', 'Sluníčko', 'Frugana' and 'Aromat' were processed. The products produced were compared with similar commonly available products from local manufacturers. The results showed that the ingredients are preserved during gentle processing. The 'Aromat' variety turned out to be interesting for processing.
Klíčová slova:
obsahové látky; processing; sea buckthorn; vitamin C; zpracování