Original title:
Sekundarní aromatické látky ve Svatomartinských vínech
Authors:
Mamráková, Lucie Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá vybranými látkami z chemické stavby vína. Větší pozornost je věnovaná menší skupině látek, které má pozitivní vliv na aroma vína. Popisuje jejich vznik i koncentrace ve víně. Nejdůležitějšími z těchto látek jsou estery. Úvodní část pojednává o Svatomartinských vínech, jejich odrůdách i technologii vhodné pro výrobu těchto vín. V práci najdeme i zmínku o kvasinkách, jejichž vlastnosti mají vliv na výsledné aroma vína. V neposlední řadě v této práci najdeme i metody určování aromatických látek, z nichž nejznámějšími metodami jsou chromatografie spolu s hmotnostní spektrometrií.This thesis deals with selected ingredients of the chemical structure of wine. Greater attention is given to a smaller group of substances which have a positive influence on the aroma of wine. It describes the creation and concentration in wine. The most important of these compounds are esters. The first section describes " Svatomartinské víno", the varieties and technology suitable for the production of these wines. Trade brand name "Svatomartinské víno" may be used by any wine producer registered in the Czech Republic who is capable of meeting the criteria Wine fund Czech Republic. In this work we can find mention of yeasts, which have a bearing on the final aroma of wine. Finally, in this work we find methods for determining aromatics, of which the best known methods include chromatography coupled with mass spectrometry.
Keywords:
chromatografie; estery; mladé víno; sekundární aroma; Svatomartinská vína