Original title:
Sója a jej vplyv na ľudské zdravie
Authors:
Saganová, Sabrina Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] V současnosti je sója velmi oblíbená potravina. I když názory jednotlivých výzkumů nejsou zcela jednoznačné, předpokládá se, že konzumace sóji a sójových výrobků příznivě ovlivňuje naše zdraví. V této bakalařské práci se píše o sóji luštinaté jako o potravině, která obsahuje látky zdraví prospěšné. V první části práce je charakterizována rostlina a pohled na sojové boby z chemického hlediska. Největší pozitivní význam mají fytoestrogeny, jejichž obsah se zkoumal i v experimentální části. V druhé polovině práce se poukazuje na pozitivní i negativní účinky, které jsou způsobeny potravou obsahující sóju.Soy is currently a very popular food. Although the views of individual researches are not entirely clear, it is assumed that the consumption of soy and soy products has a positive effect on our health. This bachelor thesis deals with about soybeans as a food that contains healthy substances. The first part of the work characterizes the plant and the view of soybeans from a chemical point of view. The most positive significance are phytoestrogens, the content of which was also investigated in the experimental part. The second half of the work points out the positive and negative effects that are caused by diet containing soy.
Keywords:
biologically active substances; biologicky aktivní látky; fytoestrogeny; phytoestrogens; positive importance of soy; pozitivní význam sóji; soy; soy as an allergen; sója; sója jako alergen