Original title:
Analýza třísek vyráběných pomocí laboratorního mlýnu
Authors:
Panáček, Radan Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce porovnává vlastnosti třísek (kulatost, plocha, četnost) vyráběných na laboratorním mlýnu s komerčně vyráběnými třískami a dále vlastnosti desek vyrobených z těchto třísek. Také se zabývá možností využití topolového dřeva jako alternativního materiálu pro výrobu dřevotřískových desek. Laboratorně a komerčně vyrobené třísky jsou významně odlišné tvarem i četností jednotlivých velikostí třísek. Laboratorně vyrobené topolové třísky vykazují větší kulatost na rozdíl od třísek smrkových. Nejlepší vlastnosti desek byly zjištěny při použití komerčních třísek, ale využití topolu jako základní suroviny bylo vyhodnoceno velice kladně.This work compares properties (circularity, area, frequency) between commer-cially produced and laboratory produced particles. Also it compares properties of particleboards made of these particles and possibility of use poplar wood for particle boards. Laboratory and commercially produced particles are significantly different in shape and frequency. Laboratory produced poplar particles show higher circularity than spruce particles. The best properties of particleboards had boards from commercial particles, but use of poplar particles as basic material was evaluated really positively.
Keywords:
analýza třísek; sítová analýza; vliv tvaru třísek na vlastnosti desky