Název:
Inventarizace studánek v okolí Brněnské přehrady
Autoři:
Valešová, Sabina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Přírodní prameny a malé vodní zdroje jsou na Zemi již od pravěku a sloužily jako přirozená napajedla. Až poté, co se na Zemi zrodil člověk, začal tyto vodní zdroje opečovávat, a tak vznikaly studánky. Ty byly často opředeny legendami o jejich léčivých schopnostech. V průběhu času se funkce studánek měnila. Nejdříve vznikaly studánky lovecké, posléze byly zakládány agrotechnické studánky používané k obdělávání polí a později začaly plnit i funkci poutní a turistickou. Tato bakalářská práce podává výčet studánek v okolí Brněnské přehrady se zamě-řením na ty, u nichž je pravděpodobné, že kvalita jejich vody je dotčena lidskou činnos-tí, např. vlivem zemědělství, lesnictví nebo dopravou. Zabývá se možnými zdroji ohrožení pro tyto malé vodní zdroje a zkoumá faktory ovlivňující jejich kvalitu a vazby mezi nimi. V závěru hodnotí kvalitu vody vybraných studánek na základě provedených laboratorních analýz, posuzuje rizika spojena s její konzumací a snaží se odpovědět na otázku, jak tato rizika souvisí s jejich polohou.Natural springs and small water sources have existed on Earth since prehistoric times, serving as natural waterholes. After the man had appeared on Earth, he started to take care of these water resources and thus, wells were created. They were often associated with legends about their healing power. In the course of time, the function of the wells has changed. First, hunter's wells and then agro-wells were formed and used for the cultivation of fields. Later, they also began to fulfil the function of pilgrimage and hiking points. This bachelor's thesis gives a list of wells in the surroundings of Brno Dam with a focus on the ones in which the water quality is very probably affected by human activities, such as by influence of agriculture, forestry or transport. The thesis deals with potential sources of threat for these small water sources and examines the factors affecting their quality and the relations among them. In its final part, it assesses the water quality of the selected wells on the basis of the carried out laboratory analyses, evaluates the risks related to its consumption and tries to answer the question, how these risks depend on the position of the wells.
Klíčová slova:
dusičnany; pitná voda; vodní zdroje; zemědělství