Original title:
Hodnocení výnosových a kvalitativních znaků u rekombinantních linií ječmene jarního s vyšší tolerancí k suchu
Authors:
Baláž, David Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce "Hodnocení výnosových a kvalitativních znaků u rekombinantních linií ječmene jarního s vyšší tolerancí k suchu", bylo vyhodnocení potomstev získaných ze vzájemného křížení dvou vybraných rodičů jarního sladovnického ječmene Jersey a syrské odrůdy ječmene Tadmor. Výsev F4 generace kříženců proběhl na dvou stanovištích v Brně a Žabčicích. Byly hodnoceny jednotlivé znaky u potomstva Jersey x Tadmor a Tadmor x Jersey. V porostu byl hodnocen růst, ranost, počet rostlin a výška rostlin. Po sklizni byla stanovena barva zrna, obsah škrobů a dusíkatých látek na přístroji FT-NIR Nicolet Magna. Dále byla zvážena hmotnost tisíce semen a celkové množství sklizeného zrna. Ze zpracovaných výsledků bylo několik genotypů, které vykazují lepší vlastnosti než rodiče. V Brně linie 1/28 vynikala vysokým obsahem škrobů jako odrůda Jersey, při zachování nízké hodnoty obsahu dusíkatých látek v zrně.Goal of "Evaluation of yield and quality parameters at recombinant lines of spring barley with higher tolerance to drought" was to analyze offspring from crossing of two selected parents of Jersey a spring malting barley and Tadmor a syrian landrace variety of barley. The sowing of F4 generation of hybrids has been done on two sites in Brno and Žabčice. Single traits were evaluated in offspring of Jersey x Tadmor and Tadmor x Jersey. We evaluated growth, earliness, number of plants and plant height in vegetation.After harvest we specified grain color, starch content and nitrogen content on FT-NIR Nicolet Magna unit. Furthermore we measured weight of thousand seeds and total weight of harvested grains. Results showed a few genotypes, that proven better characteristics than parents. In Brno strain 1/28 excelled with high starch content similar to variety Jersey while conserving low rates of grain protein content.
Keywords:
dusíkaté látky v zrně; Jersey; ječmen; obsah škrobů; Tadmor