Original title:
Technologické požadavky pro silážování cukrovarských řízků a kukuřičného zrna metodou lisování do polyethylenových vaků
Authors:
Balatka, Michal Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce pojednává o způsobu přípravy siláží z lisovaných cukrovarských řízků a siláží z vlhkého mechanicky upraveného kukuřičného zrna (HMGC). Problematika je rozebírána od úrovně výchozích surovin, přes proces přípravy těchto siláží (mechanizace, aditiva) až po skladování, otevírání vaků a způsob vybírání siláží. Jednotlivé faktory jsou dávány do souvislosti s kvalitativními ukazateli výsledné siláže a průběhu fermentačního procesu. Jelikož se jedná o poměrně novou metodu silážování, práce se v krátkosti zaměřuje i na její historický vývoj. Praktická část je založena na demonstraci silážních postupů a jejich vlivu na kvalitu siláží v konkrétním podniku. V závěru je navrhnut design metodiky diplomové práce, pro níž je tato práce odrazovým můstkem.This bachelor thesis presents preparation methods of silages from pressed sugar beet pulp and HMGC silages. The issue is analysed from the level of raw materials, to the process of preparation of these silages (mechanization, silage additives) to storage and opening of bags and feeding out. Individual factors are related to the qualitative indicators of the resulting silage and the fermentation process. Since this is a relatively new method of silage preparation, the work also briefly focuses on its historical development. The practical part is based on a demonstration of silage processes and their impact on the silage quality on a chosen farm. This thesis is meant as a springboard for further and more detailed master’s thesis.
Keywords:
bagging press; cukrovarské řízky; fermentace; fermentation; fermenting acids; foils; fólie; HMGC; kvasné kyseliny; polyethylenové vaky; polythene bags; pressed sugar beet pulp; silage; silage additives; siláž; silážní aditiva; vakovací lis