Original title:
Gastroodpad jako významný zdroj minerálních látek
Authors:
Sedláková, Monika Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce s názvem "Gastrokompost, jako významný zdroj minerálních látek" je zaměřena na posouzení hospodaření s odpadem z potravin v ČR, Evropě i v celosvětovém měřítku, na tvorbu gastrokompostu, porovnání vlastností tohoto produktu s běžným kompostem a jejich aplikaci do půdy pro pěstování rostlin kozlíčku polního (Valerianella locusta). Pro experiment byly vybrány vzorky čistých půd z České republiky a vzorek půdy kontaminované těžkými kovy z Polska. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jaký má vliv přídavek gastrokompostu a kompostu v koncentracích 2,5; 5; 10; 15 a 30 % na mobilitu mědi v půdách a na jakostní, hygienické, výživové a růstové vlastnosti kozlíčku polního pěstovaného na těchto půdách. Statisticky významně vyšší koncentrace mědi byly zjištěny v kořenech než v listech kozlíčku polního, a také byly zjištěny statisticky významně vyšší obsahy mědi u rostlin kozlíčku polního pěstovaného na půdách s přídavkem kompostu oproti přídavkům gastrokompostu. Dále bylo zjištěno výpočtem indexů rizika, že konzumace kozlíčku polního, pěstovaného na analyzovaných kontaminovaných půdách, nepředstavuje z pohledu obsahu mědi žádné zdravotní riziko pro konzumenta. Dále byl také pozorován negativní vliv vysokých přídavků gastrokompostu do půd, který vedl k zasolování půdy a působil toxicky na růst rostlin.The master´s thesis with a name “Gastrocompost as a significant source of mineral substances“ is focused on the assessment of a food waste management in the Czech Republic, Europe, and worldwide, on the creation of gastrocompost, the comparison of features of this product with the ordinary compost, and the application of both into the soil for the purpose of growing lamb´s lettuce (Valerianella locusta). Samples of clean soils from the Czech Republic and soils contaminated with heavy metals from Poland were selected for the experiment. The focus of this thesis was to determine what effect has the addition of the gastrocompost and the ordinary compost in concentrations of 2.5; 5; 10; 15 a 30 % on the mobility of copper, and on quality, hygiene, nutritional and growth properties of the lamb´s lettuce grown in these soils. Statistically significantly higher concentrations of copper were found in the roots than in the leaves of lamb´s lettuce, and also statistically significantly higher copper contents were found in lamb´s lettuce grown in soils with the addition of compost compared to the addition of the gastrocompost. Furthermore, by calculating the risk indices it was found that the consumption of the lamb´s lettuce grown in the analyzed contaminated soils does not pose any health risk to the consumer in terms of the copper content. Additionally, a negative effect of high additions of gastrocompost to soils leading to the salinization of the soil toxic to the plant growth was observed.
Keywords:
compost; copper; food waste; gastrocompost; gastrokompost; kompost; kozlíček polní (Vallerianella locusta); lamb´s lettuce; měď; potravinový odpad