Original title:
Produkce biopotravin živočišného původu v České republice
Authors:
Botková, Kateřina Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Obsahem bakalářské práce na téma Produkce biopotravin živočišného původu v České republice je stručný popis odlišností ekologického zemědělství od zemědělství konvenčního a definice základních pojmů. V práci je stručně popsán princip certifikace, kontrola BIO označení a plnění podmínek, které jsou s užíváním tohoto označení spojeny. V další části je charakterizován způsob, jakým jsou vybrané druhy zvířat v ekologickém zemědělství chovány a jak jsou jejich produkty zpracovány. Jedná se o skot, prasata a drůbež. Důležitou součástí je analýza vývoje produkce a spotřeby biopotravin v letech 2002 -- 2012, včetně vývoje dotační politiky ekologického zemědělství v České republice. V práci jsou nastíněny prognózy dalšího vývoje. Vzhledem k dosud dostupným informacím je pravděpodobné, že se biopotraviny budou na českém trhu uplatňovat stále ve větší míře, je ovšem nezbytné je propagovat a ekologické zemědělce pomocí dotační politiky podporovat.The objective of this bachelor thesis on theme Organic food production from animal husbandry in the Czech Republic is a brief characterization of differences between organic agriculture and conventional agriculture as well as definition of basic concepts regarding the theme. The thesis briefly defines a principle of certification, BIO mark control and fulfilment of obligations which are related to BIO mark use. Subsequent part describes a way of breeding animals in organic agriculture and how the products are processed. This part is concerned about breeding of cattle, pigs and poultry. One of the most important paragraphs analyses production and consumption development in period 2002 -- 2012. Characterization of subsidy policy development in organic agriculture in the Czech Republic is included in analytical part of this thesis as well. This thesis also outlines future development prognoses. Regarding the accessible information, it is likeable that inquiry about organic products will raise in the Czech Republic but it is essential to propagate ecological farmers on market and support them by an efficient subsidy policy.
Keywords:
biopotraviny; bioprodukt; ekofarmy; ekologické zemědělství; živočišná výroba