Original title:
Morfologické a chemické hodnocení druhů Glycyrrhiza (lékořice)
Authors:
Prokešová, Eliška Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce na téma Morfologické a chemické hodnocení druhů rodu Glycyrrhiza (lékořice) se soustředí na popis jednotlivých druhů lékořice a jejich obsahových látek. Jedním z hlavních úkolů bylo zjistit nové poznatky o lékořici využívané ve fytoterapii a potravinářství. Součástí práce je praktická část, ve které se laboratorně stanovil obsah kyseliny glycyrrhizinové a klíčivost semen ze vzorků odebraných z genofondu na pozemku ZF MENDELU v Lednici.The bachelor thesis on Morfologycal and chemical evaluation of Glycyrrhiza (liquorice) species is focused on the description of species of liquorice and their sub-stances contained. One of the main task was to find out a new information about liquorice used in phytotheraphy and food industry. Part of the work is the practical part, where the content of acid Glycyrrhiza is de-termined by lab and the seed germination from the specimen of taken from the gene pool property of Faculty of Horticulture MENDELU, based in Lednice.
Keywords:
fytoterapie; Glycyrrhiza; kyseliny glcyrrhizinová; potravinářství