Original title:
Výroba speciálních piv a jejich vlastnosti
Authors:
Šňupíková, Nikol Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši zaměřenou na výrobu speciálních piv, včetně speciálních sladů, které jsou pro výrobu těchto piv základní surovinou. Součástí práce je popis základních surovin pro výrobu, mezi které patří voda, ječmen, chmel a pivovarské kvasinky. Zde jsou zahrnuty možnosti využití sladových náhražek nebo chmelových výrobků. Další částí práce zahrnuje charakteristiku výroby speciálních sladů včetně ostatních surovin, které se k tomuto účelu používají. Část literární rešerše je věnována jednotlivým krokům, které jsou součástí procesu výroby piva. V závěru práce je uveden popis pivních speciálů vařených v moravských pivovarech.The aim of this bachelor thesis is to create literary research focused on the production of special beer types, including special types of malt, which is the basic ingredient for making special beer. Part of the thesis describes the main ingredients that are necessary for the production like water, hops, barley and brewer's yeast. Part of the thesis covers possibilities of use of malt substitutes or hop products. Next part of the thesis is aimed at attributes of special malt production including other ingredients that are used for the same purpose. Part of the literary research is dedicated to particular steps that are part of the process of beer making. The closing part presents description of the special beer types brewed in Moravian breweries.
Keywords:
chmel; speciální piva; speciální slad; suroviny; voda; výroba