Název:
Využití květů a plodů bezu černého (Sambucus nigra L.) a plodů brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus L.) v potravinářském průmyslu
Autoři:
Rozprýmová, Eva Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma Využití květů a plodů bezu černého (Sambucus nigra L.) a plodů brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus L.) v potravinářském průmyslu, se zabývá možnostmi využití vybraných druhů v potravinářském průmyslu. Byly sledovány jakostní požadavky a možnosti zpracování těchto druhů v potravinářském průmyslu. Tyto požadavky byly porovnány s reálnými výrobky. Byl proveden průzkum trhu, kde bylo zjištěno, že u výrobků z brusnice borůvky je nejvíce zastoupena skupina jogurtů a džemů. Nejkvalitnější skupinou výrobků byly zvoleny šťávy a nejméně kvalitní skupinou borůvkové knedlíky. U bezu černého byly na trhu nejčastěji zastoupeny sirupy a čaje. Nejkvalitnější skupinou byly vyhodnoceny čaje a nejméně kvalitní skupinou ne-alkoholické nápoje.Bachelor thesis on the topic of Utilization of flowers and fruits of elderberry (Sambucus nigra L.) and fruits of bilberry (Vaccinium myrtillus L.) in food industry is concerned with the possibilities of using selected species in food industry. They were monitored quality requirements and processing options of these species in the food in-dustry. Quality requirements were compared with real products. It was executed the market, where it has been found that from bilberry are most represented group yogurts and jams. The best quality group of products were chosen juices and lowest quality group were blueberry dumplings. Elderberry was on the market most often represented by syrups and teas. The best quality group was evaluated teas and lowest quality group non-alcoholic beverages.
Klíčová slova:
cena; jakost; zastoupení na trhu; zpracování