Original title:
Studium faktorů ovlivňujících produkci bioetanolu z obilných a ovocných rmutů
Authors:
Koubková, Hana Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce se zabývá popisem výroby etanolu určeného pro potravinářské účely a průmyslovou výrobou bioetanolu, sloužícího jako pohon pro dopravní prostředky. Pozornost je zaměřena na přípravu obilných a ovocných rmutů. Součástí práce je také vyhodnocení výtěžnosti bioetanolu u vybraných odrůd pšenice pěstovaných v lokalitě Obora. Výsledky pokusů ukázaly na vysokou výtěžnost bioetanolu u odrůd pekařské jakosti B. Nepotvrdilo se, že odrůdy s nižší pekařskou kvalitou vykazují vyšší výtěžnost etanolu. Zároveň bylo zkoumáno, zda obsah škrobu výrazně ovlivňuje výtěžnost bioetanolu. Nebylo prokázáno, že vyšší obsah škrobu má zásadní vliv na produkci bioetanolu.This work describes the production of ethanol intended for food and industrial production of bioethanol, which serves to drive the vehicles. Attention is focused on the preparation of cereal and fruit mash. The work also includes the evaluation of bioethanol yield of selected varieties of wheat grown in location Obora. Experiment results showed a high yield of varieties for bioethanol of bakery quality B. It was not proved, that the varieties with lower bakery quality show higher yield of ethanol. It was also researched whether the starch content significantly affects the yield of bioethanol. It was not proved that higher starch content has a major effect on the production of bioethanol
Keywords:
bioetanol; destilace; kvašení; ovoce; pšenice; rmut