Název:
Porovnání kvalitativních a kvantitativních vlastností klonu moštové odrůdy - Sauvignon
Autoři:
Urbánková, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Urbánková, K.: Porovnávání klonů odrůdy Sauvignon pro pěstování, s nejlepšími charakteristickými vlastnostmi. Cílem této práce bylo porovnávání kvalitativních a kvantitativních vzorků klonu Sauvignonu, popsat a vyhodnotit jednotlivé fenologické fáze a uvologické hodnoty, popsat a vyhodnotit rozbor moštu. Pokus byl založen ve vinařství Vinice -- Hnanice. Na třech variantách klonů Sauvignonu byly sledovány rozdílnosti ve fenologických fázích v stejných podmínkách. Následně byly vyhodnoceny analytické hodnoty moštu z každého klonu. Byla sledována cukernatost, titrovatelné kyseliny,pH, výnos na keř, hmotnost 50 bobulí, průměrná hmotnost hroznu, průměrná hmotnost bobule, výnos hroznů na keř. Z výsledků vyplynulo, že rakouský klon A, který byl růstově nejslabší, měl nejvyšší hodnoty a naopak francouzský klon F 316 s nejbujnějším růstem měl hodnoty nejnižší. Z výsledků vyplynulo, že je vhodné vysazovat více klonů s různými vlastnostmi. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny a porovnávány s pokusy jiných autorů. Hlavním cílem bylo doporučit vhodnost kombinaci klonů odrůdy Sauvignon s různými vlastnostmi pro výrobu kvalitního vína dle získaných dat. Klíčová slova: réva vinná, klony, SauvignonThe aim of this dissertation was to compare qualitative and quantitative of a Sauvignon clone samples, describe and evaluate particular phenological phases and uvology values, describe and evaluate the analysis of must. The experiment was established in the viticulture Vineyards -- Hnanice. On three variants of Sauvignon clones differences in phenological phases in the same conditions were observed. Subsequently analytical values of must from each clone were evaluated. The sugar content, titratable acids, the pH, the yield per a bush, the weight of 50 berries, the average weight of a bunch of grapes, the average weight of a berry, the yield of grapes per a bush were monitored. The results showed that the Austrian A clone that has been the weakest in a growth, had the highest values, and vice versa French clone F 316 with the most extravagant growth had the lowest values. The results showed that it is advisable to plant more clones with different properties. The results were statistically analyzed and compared with attempts by other authors.
Klíčová slova:
klon; réva vinná; Sauvignon