Original title:
Zásady chovu koz zaměřených na produkci mléka
Authors:
Julina, Šimon Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo popsat základní principy v chovu koz mléčného plemene. Za pomoci odborných literárních zdrojů se snaží zdůraznit některé důležité aspekty chovu koz a jejich význam. Začátek práce je věnován historii chovu koz a jejich současným stavům. Práce se dále zabývá produkcí kozího mléka, jeho složením a důležitostí ve výživě člověka obecně, poukazuje také na rozdílnosti mezi mlékem kozím a kravským. Jsou zde uvedena česká i světová plemena koz, která jsou chována pro produkci mléka, a jejich charakteristika. Dále jsou zde popsány používané technologické systémy používané v chovech koz. Část práce je věnována tématu reprodukce a rozvoje stáda, zabývá se managementem stáda. V neposlední řadě je zde probírána problematika výživy koz. V závěru práce je nastíněn experiment, kterým bych se chtěl zabývat ve své diplomové práci.The bachelor thesis describes basic principles of dairy goat breeding. With the help of professional literary sources, the paper tries to emphasize some important aspects of goat breeding and explain their purpose. The introductory part of the thesis provides the history of goat breeding and current numbers of particular breeds. The paper also deals with production of goat milk, its composition and general importance in human nutrition. It highlights the differences between goat and cow milk, and gives an overview and characteristics of Czech and worlds goat breeds which are kept for milk production. Further in the thesis there are listed various technological systems used in goat breeding. The paper also addresses issues concerning goat reproduction and herd development, and describes principles of herd management and goat nutrition. The final part of the paper outlines an experiment the author of the thesis wants to deal with in the diploma thesis.
Keywords:
chov koz; mléčná produkce; mléčné plemeno; reprodukce; ustájení; zpracování mléka