Original title:
Geneticky modifikované potraviny a jejich potenciál, rizika a etika
Authors:
Ševčíková, Miroslava Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá tématem geneticky upravených plodin a jejich etických souvislostí. V rámci literární rešerše byly shrnuty dosavadní poznatky o transgenních plodinách, příslušných biotechnologiích a mechanizmech samotné modifikace. Následně byly hodnoceny otázky legislativy platné jak pro Českou republiku, tak pro státy Evropské unie. Srovnávací metodou byla vyhodnocena pozitiva a negativa geneticky modifikovaných potravin, na něž navázalo dotazníkové šetření zaměřené na zjištění obecného povědomí obyvatelstva o GMO a jeho vnímaní. Byla stanovena hypotéza, že geneticky modifikované potraviny jsou řešením současné potravinové krize, která byla následně potvrzena, avšak s vážnými výhradami. Z výsledků vyplývá, že GMO jsou i přes své nesporné výhody a potenciál vnímány v ČR a Evropě spíše negativně, až skepticky, vzhledem k nedostatečně průkazným vědeckým výsledkům týkajícím se negativního vlivu těchto potravin na lidské zdraví.Diploma thesis is focused on the genetically modified crops and their ethical aspects. At the beginning there were summarized existing findings about transgenic crops, biotechnologies and mechanisms of modification. Next step was the evaluation of legislation, which is valid not only for the Czech Republic but also for European Union. By the comparative method there were assessed positive and negative sides of a genetically modified food, which were followed by the questionnaire survey to find out a general awareness about GMO. The hypothesis was formulated that a genetically modified food is a solution of current food crisis. The hypothesis was confirmed, but with serious reservations. Results showed that GMO are perceived rather negatively and sceptically despite its indisputable advantages and a potential perceived in the Czech Republic and EU. This view is caused by not sufficiently conclusive scientific results concerning negative effect of this food on the human health.
Keywords:
biotechnologie; Bt-kukuřice; geneticky modifikované potraviny; rizika GMO; světová potravinová krize; transgenní plodina; výhody GMO