Original title:
Identifikace příčin vzniku odpadů potravin ve vybrané prodejně
Authors:
Fabiánová, Adéla Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce se soustřeďuje na identifikaci příčin vzniku a množství gastroodpadu v průběhu celého potravinového řetězce. Vyhodnocuje, kolik kilogramů potravin je odstraňováno v časovém období jednoho roku. Praktická část je věnována průzkumu, který probíhal v období od listopadu 2019 do října 2020. V rámci průzkumu bylo sledováno množství a druh odpadu potravin, důvod vzniku odpadu a také způsob dalšího nakládání s daným odpadem. Odpad potravin je v průzkumu rozdělen do kategorií: pekárenské produkty, mléčné výrobky, masné výrobky, ostatní produkty, ovoce a zelenina. Získaná data byla sumarizována vždy pro období v délce tří měsíců. Jako nejčastější příčina vzniku potravinového odpadu byla identifikována nevhodnost k prodeji a skončení doby doporučené spotřeby. Skupina pekárenských výrobků byla nejvíce zastoupenou v celkové hmotnosti vyhozených potravin. Nejvíce potravin bylo vyhozeno v období od května 2020 do července 2020, nejméně v období od listopadu 2019 do ledna 2020.This work is focused on identifying the causes and amount of gastro-waste throughout the food chain. It evaluates how many kilograms of food are removed in a period of one year. The practical part is devoted to the survey, which took place in the period from November 2019 to October 2020. The survey monitored the amount and type of food waste, the cause for waste and also the method of further management of the waste. The food waste in the survey is divided into categories: bakery products, dairy products, meat products, other products, fruits and vegetables. The data obtained were summarized for a period of three months. The unsuitability of the sale and the end of the consumption time were identified as part of the greatest cause of food waste. The group of bakery products was the most represented in the total weight of discarded fo-od. The most food was discarded in the period from May 2020 to July 2020, the least in the period from November 2019 to January 2020.
Keywords:
cause; food; food chain; food waste; plýtvání potravinami; potravinový odpad; potravinový řetězec; potraviny; příčina; wasting foodstuffs